EN | s
April 4, 2023

Onderzoek naar DNA-thuistesten: jouw mening telt!

Heb je pas een DNA thuistest gedaan? Of heb je er een mening over?
Dan zoeken we jou. Wij zoeken mensen die minder dan 5 jaar geleden een DNA-thuistest hebben gedaan. Of mensen die er over hebben nagedacht om een DNA-thuistest te doen en er (nog) niet voor hebben gekozen.

Wat zijn DNA-thuistesten?
Het zijn DNA-testen die je online kan kopen en waarmee je informatie kan krijgen over risico’s voor je gezondheid.

Wie wij zijn:
Wij zijn onderzoekers die een project zijn gestart, wat ERUDIGIT heet. Dit onderzoek wordt gedaan in het AmsterdamUMC. In dit project onderzoeken we onder andere verwachtingen van mensen over DNA-thuistesten, en hun mogelijke ervaringen hiermee. Welke meningen hebben mensen over DNA-thuistesten?
Wij willen die informatie graag gebruiken om in de toekomst mensen te kunnen helpen bij het maken van een keuze om wel of niet een DNA-thuistest te doen.

Wij zoeken leden voor ons burgerforum & mensen om te interviewen!

Ons burgerforum bestaat uit 8 mensen. We zoeken daarom ongeveer 4 mensen die ervaring hebben met het doen van DNA-thuistesten op het gebied van gezondheid. Ook zoeken we ongeveer 4 mensen die al eens over dit onderwerp hebben nagedacht, maar niet zo’n test hebben gedaan. Met ‘DNA-thuistesten op het gebied van gezondheid’ bedoelen we bijvoorbeeld DNA-thuistesten die iets zeggen over jouw kansen op ziektes, of over de beste voeding/beweging voor jou op basis van je DNA. In totaal zoeken we dus ongeveer 8 personen voor het burgerforum. Zij zullen meepraten over hoe het onderzoek gedaan gaat worden, en wat de resultaten van het onderzoek volgens hen betekenen. Dit is dus een rol in het project voor een langere tijd.

Daarnaast zoeken we mensen die zelf geen DNA-thuistest op het gebied van gezondheid gedaan hebben, maar wel eens over het onderwerp nagedacht hebben die we vragen mogen stellen tijdens een interview. We interviewen ze over wat ze vinden van DNA-thuistesten. Vragen die gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld: waarom denk je dat mensen deze testen doen? Welke redenen vóór en tegen het doen van een DNA-thuistest zijn er volgens jou? Wat vind je zelf van dit soort testen? Het meedoen aan een interview is een korte, eenmalige rol in het project.

Wat we vragen van leden van het burgerforum:

Leden van het burgerforum vragen we om:

Wat vragen we van mensen die meedoen aan een interview:

Mensen die meedoen aan een interview vragen we om:

Waarom meedoen?

Als lid van het burgerforum verbeter je de kwaliteit van ons onderzoek. Ook is jouw bijdrage belangrijk bij het ontwikkelen van een keuzehulpmiddel voor burgers. Je krijgt een vergoeding als je reiskosten maakt én per bijeenkomst een kleine vergoeding.

Als je meedoet aan een interview, help je ons om te snappen wat mensen van DNA-thuistesten vinden, en wat zij belangrijk vinden bij deze testen. Hiermee willen we uiteindelijk een keuzehulpmiddel voor DNA-thuistesten ontwikkelen voor burgers. Je krijgt een vergoeding als je reiskosten maakt én een kleine vergoeding voor het interview.

Meld je aan!

Voor meer informatie, of om je aan te melden voor het burgerforum of een interview, kun je een mail sturen naar Danny Bruins: d.bruins@amsterdamumc.nl. Als je je aanmeldt, zal je uitgenodigd worden voor een telefoongesprek, zodat we kennis kunnen maken en meer uitleg kunnen geven over het onderzoek. We gaan natuurlijk vertrouwelijk om met jouw gegevens. Alvast bedankt!

Namens de ERUDIGIT-projectgroep

Drs. Danny Bruins (AmsterdamUMC, afdeling Humane Genetica)

Prof. dr. Margreet Ausems (UMC Utrecht, afdeling Genetica)

Prof. dr. Martina Cornel (AmsterdamUMC, afdeling Humane Genetica)

Dr. Tessel Rigter (AmsterdamUMC, afdeling Humane Genetica)

Dr. ir. Marc van Mil (UMC Utrecht, Onderwijscentrum, afdeling Biomedische Wetenschappen)

Dr. Olga Damman (AmsterdamUMC, afdeling Public and Occupational Health)

Het ERUDIGIT project wordt uitgevoerd door onderzoekers van het AmsterdamUMC, in samenwerking met UMC Utrecht en gefinancierd door ZonMw (projectnr. 05550402110010)

Deel dit

Lees meer

Stofwisselingsziekte ALD wordt onderdeel van de hielprikscreening
Gekweekte zenuwcellen ingezet om bestaande medicijnen sneller te testen
Non-Invasive Prenatal Test (NIPT) free for all women in the Netherlands
Onderzoek naar DNA-thuistesten: jouw mening telt!
Trident-2 studie wint ZonMw Parel voor ‘baanbrekend’ onderzoek
Dr. Karuna van der Meij ontvangt Leo ten Kate talentprijs