EN | s
October 12, 2023

Onderzoek naar DNA-thuistesten: jouw ervaring telt!

Meer informatie:

Heb je pas een DNA thuistest gedaan? En wil je ons hierover vertellen?
Dan zoeken we jou. Wij zoeken mensen die minder dan 5 jaar geleden een DNA-thuistest hebben gedaan. We zoeken NIET mensen die in hun werk te maken hebben met DNA-thuistesten en/of de gevolgen hiervan.

Wat zijn DNA-thuistesten?
Het zijn DNA-testen die je online kan kopen en waarmee je informatie kan krijgen over risico’s voor je gezondheid.

Wie wij zijn:
Wij zijn onderzoekers die een project zijn gestart, wat ERUDIGIT heet. Dit onderzoek wordt gedaan in het AmsterdamUMC. In dit project onderzoeken we onder andere verwachtingen van mensen over DNA-thuistesten, en hun ervaringen hiermee. Welke meningen hebben mensen over DNA-thuistesten? Hoe maken mensen beslissingen hierover? En wat vonden ze er achteraf van?
Wij willen die informatie graag gebruiken om in de toekomst mensen te kunnen helpen bij het maken van een keuze om wel of niet een DNA-thuistest te doen.

Wij zoeken mensen voor een interview

Wij willen mensen vragen stellen over hun ervaringen met DNA-thuistesten. We zoeken daarom mensen die de afgelopen 5 jaar een DNA-thuistest op het gebied van gezondheid hebben gedaan. Met ‘DNA-thuistesten op het gebied van gezondheid’ bedoelen we bijvoorbeeld DNA-thuistesten die iets zeggen over jouw kansen op ziektes, of over de beste voeding/beweging voor jou op basis van je DNA. We nodigen deze mensen uit voor een vraaggesprek van ongeveer 1 uur. In totaal zoeken wij 20 mensen die mee willen doen.

Wat we vragen van deelnemers:

Deelnemers aan onze interview studie vragen we om:

Waarom meedoen?

Als deelnemer aan deze studie geef je ons inzicht in wat belangrijk is voor gebruikers van DNA-thuistesten. Dit helpt ons onder andere bij het ontwikkelen van een keuzehulpmiddel voor burgers. Je krijgt voor je deelname een vergoeding in de vorm van een cadeaubon ter waarde van 15,- euro én eventueel een vergoeding als je reiskosten maakt.

Meld je aan!

Voor meer informatie, of om je aan te melden, kun je een mail sturen naar Danny Bruins: d.bruins@amsterdamumc.nl. Als je je aanmeldt, zal je een mail krijgen met meer uitleg over het onderzoek en zullen we een afspraak met je maken voor het interview.

We gaan natuurlijk vertrouwelijk om met jouw gegevens. Alvast bedankt!

Namens de ERUDIGIT-projectgroep

Drs. Danny Bruins (AmsterdamUMC, afdeling Humane Genetica)

Prof. dr. Margreet Ausems (UMC Utrecht, afdeling Genetica)

Prof. dr. Martina Cornel (AmsterdamUMC, afdeling Humane Genetica)

Dr. Tessel Rigter (AmsterdamUMC, afdeling Humane Genetica)

Dr. ir. Marc van Mil (UMC Utrecht, Onderwijscentrum, afdeling Biomedische Wetenschappen)

Dr. Olga Damman (AmsterdamUMC, afdeling Public and Occupational Health)

Het ERUDIGIT project wordt uitgevoerd door onderzoekers van het AmsterdamUMC, in samenwerking met UMC Utrecht en gefinancierd door ZonMw (projectnr. 05550402110010)

Deel dit

Lees meer

Merry Christmas and a Happy New Year!
De Gezondheidsraad adviseert verder onderzoek te doen naar haalbaarheid en effectiviteit van preconceptionele dragerschapsscreening voor alle wensouders
1+ Million Genomes initiatief voor veilige toegang tot genoom data over grenzen heen: een nieuwe routekaart voor 2023-2027
Onderzoek naar DNA-thuistesten: jouw ervaring telt!
Jaarverslag afdeling Humane Genetica AmsterdamUMC 2022
“We kunnen vreselijke aandoeningen voorkomen” Interview met prof. Martina Cornel